CHINA EN DE ANNEXATIE VAN TAIWAN
Moeten we ons zorgen maken?
Het is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden dat de nieuwe hegemoon China niet alleen containers naar de rest van de wereld wil verschepen, maar ook zijn ideologische en ongebreidelde machtsaspiraties. Zo heeft het land zijn zinnen gezet op Taiwan, een eiland iets kleiner dan Nederland, 180 km verwijderd van het Chinese vasteland.
Taiwan heeft de afgelopen 70 jaar in de schaduw van de geschiedenis geleefd. Het eiland kon daardoor onopgemerkt met een grote mate van inventiviteit, individuele vrijheid en wilskracht een sterke eilandstaat opbouwen, het technologische centrum van de wereld. Die wilskracht is één van de weinige producten die Taiwan niet exporteert.
De grote roerganger van een mogelijke Chinese annexatie van Taiwan is President Xi Jinping. Hij wil koste wat kost de oude glorie van China als wereldmacht nummer 1 herstellen. Eén van zijn grote projecten bij die machtsaspiraties is de annexatie van Taiwan. Op grond daarvan lijkt de verhouding tussen de Verenigde Staten en China nu in een kritieke fase beland. Naast het gedrag en de retoriek van deze beide landen, vormt het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid door Taiwan het grootste risico op een militaire confrontatie, met alle onvoorspelbare gevolgen vandien.
Moeten we ons zorgen maken?