Programma
donderdag 29 oktober 2020
Tijd: 14.00-16.30 uur
Locatie:
donderdag 29 oktober 2020
De impact op de gezondheidszorg: Kunstmatige Intelligentie -Een vloek of een zegen?
sprekers waren (oud) docenten van RUG en hogescholen

Met zelfbewustzijn en intelligentie denken wij uniek en superieur te zijn in onze wereld. Maar gaat dit zelfbeeld nu bedreigd worden door de snelle opkomst van kunstmatige intelligentie? Wat is feit en wat is fictie? Zijn er zegeningen en bedreigingen? Neemt een intelligente computer onze rol over? Deze cursus geeft u inzicht .. 

Kan de computer ooit de denkkracht van de mens evenaren? Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar toch wordt er bijna dagelijks bericht over de razendsnelle ontwikkeling van kunstmatige oftewel artificiële intelligentie (Al). Maar wat is intelligentie nu precies en hoe zou een computer intelligent kunnen zijn?
Bij de mens wordt het gezien als een verschijnsel waarbij ons brein, een gigantisch netwerk van hersencellen (neuronen), een centrale rol speelt. In computers tracht men dit op beperkte schaal na te bootsen (simuleren) met algoritmen en simulatie van neurale netwerken. Hierbij worden termen gebruikt als ‘machine learning’ en ‘deep learning’.

Deze cursus behandelt bovengenoemde begrippen en de vele toepassingen binnen de gezondheidszorg, maar ook in zelfrijdende auto’s en moordende robots. De vraag rijst of Al uiteindelijk een vloek of een zegen zal blijken te zijn. Streeft de mens zichzelf voorbij of blijft de mens de bepalende heerser?

De coördinatoren van deze cursus waren: Cees Smit Sibinga en Maarten Broekers

Het volledige programma van de cursus kunt u inzien via de link:

najaar 2020-kunstmatige intelligentie

Bijzonderheden Deze cursus komt voor uit de SAS, een samenwerking van (oud) docenten van RUG en hogescholen.

.