Programma
maandag 7 oktober 2013
Tijd: 13.00-15.00 uur
Locatie:
maandag 7 oktober 2013
De Nederlandse Wetenschapsagenda van de KNAW. Wat we (nog meer) willen weten
Em. prof. dr. R.F (Rolf) Hoekstra, Prof. dr. H. (Henk) Folmer, Prof. dr. H.W.G.M. (Erik) Boddeke, Dr. D. (Diederik) Roest, Dr. R.J.C. (Rafaele) Huntjens

De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) heeft in 2011 een agenda gepubliceerd met een overzicht van 49 grote alfa, beta en gammavraagstukken, die vragen om een wetenschappelijk antwoord, eigenlijk om onderzoek. De agenda kan ook worden gezien als een voorstel om beloftevolle lijnen van onderzoek te ondersteunen. Een dergelijke brede, vanuit de wetenschap zelf opgestelde agenda, is niet eerder in Nederland gemaakt.

De cursus is gebaseerd op onderdelen van deze wetenschapsagenda. De huidige cursus is een vervolg op de eerdere, in het voorjaar van 2012 gegeven cursus, maar heeft daarmee geen overlap. De focus van deze cursus ligt op de beta/gammawetenschappen.

De cursus bestaat uit vijf middagen, met per middag een hoofddocent, die een thema
uit de agenda zal behandelen. De cursisten wordt ruimschoots de gelegenheid gegeven voor een eigen inbreng: ook krantenartikelen zijn welkom. De docenten zijn breed georienteerde wetenschappers, die ofwel hebben meegewerkt aan de samenstelling van de wetenschapsagenda of onderzoek verrichten dat nauw verwant is aan thema’s van de agenda.

Het volledige programma is in te zien via onderstaande link:

najaar 2013-proefjesmeesters-wetenschapsagenda

Bijzonderheden. Deze cursus is een initiatief van de Proefjesmeesters, een groep vrijwilligers die (met steun van de SAS) leerlingen van basisscholen in de regio laat kennismaken met de werk- en denkwijze van de betawetenschappen

.