Programma
maandag 11 september 2023
Tijd: 15:00
Locatie: Vrijmetselaarsloge L‘Union Provinciale
maandag 11 september 2023
Het ontwikkelen van Informatiesystemen: een interdisciplinaire benadering
Bert de Brock

Een informatiesysteem is een (software)systeem waarmee informatie over objecten of personen kan worden beheerd, d.w.z. verzameld, bewerkt, geanalyseerd, geïntegreerd en gepresenteerd. In de lezing ga ik in op de vraag waarom het ontwikkelen van informatiesystemen zo moeilijk is, o.a. het boven water krijgen van de functionele eisen. Tevens ga ik in op het ontwikkeltraject zelf en de disciplines die daarbij een rol spelen en hoe die op elkaar ingrijpen (o.a. Bedrijfskunde, Logica en Verzamelingenleer, Informatica).

Ik wil in dit gezelschap speciale aandacht schenken aan interdisciplinair onderzoek in het algemeen, en aan de voordelen van de ‘rijpheid’ die je in de loop der jaren ontwikkelt.

 

Bert de Brock (Groningen, 1953) behaalde in 1971 het diploma HBS-B aan de Rijks-HBS te Groningen.

In dat jaar werd hij tweede bij de Nederlandse Wiskunde Olympiade en deed hij namens Nederland mee aan de internationale Wiskunde Olympiade. Daarna ging hij Wiskunde studeren aan de RuG met als uiteindelijke specialisatie (Modale) Logica en Grondslagen van de Wiskunde. In januari 1979 studeerde hij cum laude af bij prof. Johan van Benthem (latere Spinozaprijs-winnaar).

 

Hij promoveerde in 1984 aan de Technische Hogeschool Eindhoven (nu TuE) in de Informatica (proefschrift Database Models and Retrieval Languages). Na nog een jaar als universitair docent aan de TuE werkte hij vanaf 1985 als senior-onderzoeker bij het Philips NatLab (Philips Research) aan generieke software-systemen. Begin 1990 richtte hij samen met een compagnon het software- en consultancybedrijf Remmen & De Brock op. Daar was hij directeur/eigenaar, ontwikkelaar van (specialistische) databases (bv. een database voor hartlongchirurgen en een provinciale wegen- en verkeersdatabank), docent, onderwijsontwikkelaar en adviseur bij andere organisaties (bv. Oracle en de Belastingdienst).

 

In 1993 werd hij UHD (Informatietechnologie, i.h.b. Software-engineering) bij de faculteit Bedrijfskunde van de RUG, met name t.b.v. Technische Bedrijfswetenschappen. Van september 2003 tot juni 2005 was hij parttime lector Business Intelligence aan de Hanzehogeschool te Groningen. Vanaf juni 2005 tot zijn emeritaat in 2020 was hij bij de faculteit Bedrijfskunde (later Economie en Bedrijfskunde) van de RUG hoogleraar Business Information Modelling (het modelleren van informatie in/voor organisaties). Hij was ook ruim 12 jaar voorzitter van de examencommissie van die faculteiten. Na zijn emeritaat bleef hij fulltime onderzoeker (dankzij life-long grants van het ABP en de SVB). In 2023 publiceerde hij het leerboek Developing Information Systems Accurately – A Wholistic Approach.

.