Programma
maandag 10 juni 2024
Tijd: 15:00
Locatie: House of Connections
maandag 10 juni 2024
Over de ingrediënten van feiten; het voorbeeld van zwangerschap
Trudy Dehue

Niemand kan door een buik- en baarmoederwand kijken. En toch vind je met een paar muisklikken gedetailleerde informatie over menselijke foetussen, embryo’s, en eicellen, en zelfs daar weer de binnenkant van. Dat roept verwondering op over de vorming van nieuwe mensjes, maar zelden over de kennis daarvan. Die nemen de meeste mensen gewoon voor lief, terwijl hij toch ook niet vanzelfsprekend is.

Als wetenschapstheoreticus en -onderzoeker ben ik juist gefascineerd door de totstandkoming van feiten. Hoe kwamen de onderzoekers bijvoorbeeld aan hun studiemateriaal? En of onderzoeksuitkomsten nu in woorden, getallen of beelden worden gepresenteerd, ze zijn altijd het eindproduct van menselijke gewoonten en beslissingen. En die hebben vaak grote gevolgen voor het lief en leed van derden.

Goede wetenschap is daarom wetenschap die hier open over is en er verantwoordelijkheid voor neemt. Achter elk feit schuilt anders gezegd een verhaal en in mijn meest recente boek Ei, foetus, baby (2023) ontrafel ik de vele verhalen achter onze feiten met betrekking tot gewenste- en ongewenste zwangerschap.

 

Trudy Dehue is geboren in januari 1951 en ging met emeritaat vanaf mei 2016. In de jaren tachtig studeerde ik aan de RuG af in de psychologie en vervolgens de wijsbegeerte (na met een hbo-opleiding in de kinderpsychiatrie te hebben gewerkt). In 1995 promoveerde ik op een wetenschapstheoretisch en -historisch proefschrift verschenen bij Van Gennep in Amsterdam en in vertaling bij Cambridge University Press. Na een periode als medewerker bij de UvA werd ik in 1995 hoogleraar aan de faculteit GMW van de RuG.

Tegen mijn vijftigste hield ik het publiceren in het Engels en voor alleen vakgenoten echter voor gezien, omdat ik dit voor mijn specifieke vakgebied steeds minder zinvol vond. Ik ging me toeleggen op het maken van Nederlandstalig werk voor niet-vakgenoten, werkzaam aan de universiteiten zowel als daarbuiten. De meest bekende voorbeelden van het resultaat werden de boeken De depressie-epidemie (2008), Betere mensen (2014) en Ei, foetus baby (2023). Dat het streven slaagde om een breed publiek binnen en buiten de academie te bereiken blijkt uit talloze gekregen recensies en gegeven interviews, uitnodigingen voor lezingen bij een breed scala aan organisaties, en toegekend eerbetoon. Voor meer informatie zie www.trudydehue.nl.

.