Programma
maandag 14 februari 2022
Tijd: 15.00
Locatie: Vrijmetselaarsloge L ‘Union Provinciale
maandag 14 februari 2022
Omringd door water: de geschiedenis van de 25 Nederlandse eilanden
Doeko F.J. Bosscher

Afgelopen zomer verscheen bij Uitgeverij Prometheus een boek (922 pagina’s ! ) waarin Jan Bank (emeritus vaderlandse geschiedenis Leiden) en Doeko Bosscher (RuG) de geschiedenis van 25 Nederlandse eilanden behandelen („Omringd door water“).

Nederland telt een achttal echte eilanden, of negen als ‘Rottum’ (Rottumeroog en Rottumerplaat) voor twee wordt gerekend. Daarnaast zijn er zeventien voormalige eilanden, waar de sfeer van vroeger nog voelbaar is. De twee auteurs onderzochten de geschiedenis van alle 25 ooit of nog steeds geheel door water omringde stukjes Nederland en peilen ook het heden. Welke invloed had het ‘omringd zijn door water’? Wat voor werk deden de inwoners, wat hield hen bezig, hoe gingen zij met elkaar om, hoe stonden zij in de wereld? En vooral: wat maakte het leven op een bepaald eiland anders dan op het vasteland of op andere eilanden? Zo kwam een veelkleurig palet tot stand van deels convergerende en deels sterk uiteenlopende historische verhalen, verdeeld over vier regio’s: de Wadden, de voormalige Zuiderzee, het Zuid-Hollandse deel van de Delta en ten slotte de Zeeuwse archipel.

Eigenlijk verdient elk eiland een compleet boek, maar de verzameling van alle eilanden geeft de mogelijkheid van een weidse visie. De  lezer wordt aangemoedigd om de eilanden zelf te bezoeken en nog meer te ontdekken over de fascinerende diversiteit in hun geschiedenis. In de voordracht zal Doeko de aanpak toelichten en vertellen over enkele opvallende bevindingen.

Na gymnasium in Amsterdam volgde Doeko Bosscher een studie geschiedenis aan de RUG (en rechten t/m propedeuse). Doeko promoveerde in 1980 op een proefschrift over de nagedachtenis van Colijn in zijn eigen politieke kring (Om de erfenis van Colijn. De ARP op de grens van twee werelden).  Hij was hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis RUG van 1991 tot 2014. Van 2016 tot 1-1-2018 was hij hoogleraar American Studies.  Verdere activiteiten:

  1. Decaan Faculteit Letteren, 1994-1998;
  2. Rector Magnificus RUG, 1998-2002;
  3. voorzitter Nederlands Rectorencollege, 2000-2001
  4. raadslid (1978-1982) en wethouder (1982-1990) van de gemeente Warffum
  5. publiceerde over Amerikaanse en Nederlandse geschiedenis
  6. Voorzitter HOVO (Hoger Onderwijs voor Ouderen) Noord-Nederland
.