Programma
maandag 13 februari 2023
Tijd: 15.00
Locatie: Van Swinderenhuys
maandag 13 februari 2023
Ongezond door je mond
Frank Abbas

Door het parodontium zijn tanden en kiezen verankerd in het kaakbot en verbonden met het lichaam. De overgang van deze gebitselementen naar de mondholte is kwetsbaar door de aanwezigheid van bacteriën in de tandplaque. Deze kunnen een chronische ontsteking geven, die zich grotendeels aan de binnenkant van het tandvlees manifesteert zonder noemenswaardige klachten. De gevolgen kunnen echter aanzienlijk zijn en niet alleen tot gebitsverlies, maar ook tot algehele gezondheidsschade leiden.

Bacteriën in de tandplaque kunnen zich via speeksel, maar vooral ook door lekkage aan de binnenkant van het tandvlees verspreiden naar andere delen van het lichaam. Chronische tandvleesontsteking kan de lever aanzetten tot productie van ontstekingsfactoren, die ook weer elders gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. De invloed op onder andere chronische conjunctivitis, hart- en vaatziekten, diabetes mellitus, longontsteking, zwangerschapscomplicaties en reumatoïde artritis zullen worden besproken.

Het effect van behandeling van het tandvlees is belangrijk voor gebitsbehoud maar levert ook gezondheidswinst op: een gezonde mond in een gezond lichaam.

 

Download hier informatie over punt

CV spreker »
.