Programma
maandag 12 september 2022
Tijd: 15.00
Locatie: Van Swinderen Huys
maandag 12 september 2022
Ontwikkelingen binnen de (klinische) tandheelkunde gedurende 50 jaar.
Warner Kalk

Tijdens de voordracht zal een aantal ontwikkelingen worden besproken die bepalend zijn geweest voor de klinische tandheelkunde in de loop der jaren.

Wie kent niet het beeld van de tandarts uit de vorige eeuw die je maar beter kon vermijden. Velen hebben ongetwijfeld nog het schrikbeeld van de schooltandarts tijdens hun jeugd voor ogen.

De tandarts solist is aan het verdwijnen en heeft plaats gemaakt voor een tandheelkundig team met diverse (specialistische) medewerkers, waarbij integrale tandheelkundige zorg met veel aandacht voor preventie centraal staat.

Verder wordt aandacht besteed aan de ‘varkens-cyclus ‘ in de tandheelkunde waarbij sluiting en heropening van de opleiding tandheelkunde te Groningen wordt toegelicht.

Tenslotte wordt de huidige ontwikkeling van 3- dimensionale digitale technieken binnen de tandheelkunde  besproken en worden de voordelen daarvan aangegeven.

 

Warner Kalk behaalde in 1970 zijn tandartsdiploma aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Vervolgens werkte hij van 1970 tot 1985 aan de opleiding Tandheelkunde van de Vrije Universiteit te Amsterdam waar hij in 1979 promoveerde tot doctor in de tandheelkunde binnen de Medische Faculteit. Van 1985 tot 1998 was hij hoogleraar in de Restauratieve Tandheelkunde aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en gaf leiding aan de Sector Orale Functieleer en het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde. In 1998 volgde zijn benoeming tot hoogleraar en hoofd van de afdeling Orale Functieleer en Prothetische Tandheelkunde te Groningen. Onder zijn leiding werd opnieuw vorm gegeven aan de tandheelkundige kliniek en het klinisch onderwijs binnen de opleiding Tandheelkunde te Groningen.

In 2002 werd hij door de “International Association of Dental Research” (IADR) eervol onderscheiden vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de wetenschap in de tandheelkunde en ontving daarvoor als eerste Nederlander de prestigieuze “Research in Prosthodontics and Implants Award”.

In 2008 ontving hij in Schotland een eervolle onderscheiding en de titel Fellow Dental Surgeon Royal College of Surgeons Edinburgh (FDS RCSEd). Daarnaast is hij sinds 1997 erelid van de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd) en werd hij in 2008 benoemd als ‘honorary life member’ van de European Prosthodontic Association (EPA).

Tijdens zijn afscheid (2010) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) werd hij uit naam van Hare Majesteit de Koningin der Nederlanden benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Vervolgens werkte hij van 2010 tot 2018 samen met zijn zoon Wouter Kalk, kaakchirurg in het ziekenhuis ‘de Tjongerschans’ te Heerenveen, alwaar hij zich vooral bezig hield met de toepassing van digitale technieken binnen de orale implantologie.

.