Programma
maandag 15 november 2021
Tijd: 15.00
Locatie: Vrijmetselaarsloge L ‘Union Provinciale
maandag 15 november 2021
Veertig jaar transplantatiegeneeskunde in het Universitair Medisch Centrum Groningen
Maarten J.H. Slooff

Maarten Slooff werd geboren in 1945. Tussen 1971 en 1978 werd hij opgeleid tot chirurg aan het UMCG, waarna hij toetrad tot het team van chirurgen na een gastdocentschap in Newcastle-upon-Tyne in Engeland. In 1980 werd hij benoemd tot chef de clinique van de afdeling chirurgie, promoveerde hij, en in 1989 werd hij benoemd tot hoogleraar chirurgie. Sinds 1971 was hij actief op het gebied van niertransplantatie, na 1979 ook pancreas- en levertransplantatie. Na 1984 kwam de focus te liggen op HPB-chirurgie (hepato-pancreato-biliary surgery) en levertransplantatie van het UMCG. In 2008 stopte hij met actieve chirurgie en werd hij interim-hoofd van de IC voor volwassenen voor 3 jaar.

Hij was 8 jaar lid van de Onderzoeksraad van de Nederlandse Nierstichting en van verschillende adviescommissies van de Nederlandse Gezondheidsraad op het gebied van lever- en niertransplantatie en orgaantransplantatie. Tijdens de introductie van de Nederlandse transplantatiewetgeving was hij lid van de stuurgroep. Hij was ook expert van adviescommissies zoals die van de Nierstichting en Novartis Inc. Van 1995 tot 1998 was hij voorzitter van de Nederlandse Transplantatiesociëteit. Hij was 7 jaar lang actief in Eurotransplant International als vicevoorzitter van de Board en voorzitter van de Lever Adviescommissie en hij was 3 jaar lang lid van het bestuur van de Europese Liver Transplant Association. Bij het UMCG was hij voorzitter van de stuurgroep Transplantatiegeneeskunde en evalueerde hij mede de andere academische ziekenhuizen in Nederland. Van 2003 tot 2008 coördineerde hij met anderen de onderzoeksgroep Transplantatie-immunologie en -Ontstekingen.

Maarten heeft meer dan 270 publicaties op zijn naam staan; hij begeleidde 19 studenten naar een promotie tot Doctor of Philosophy (PhD). Hij is erelid van de Nederlandse en ook van de Poolse Transplantation Society en Doctor Honoris Causa van de Semmelweis-universiteit in Boedapest. In 2009 werd hij door Koningin Beatrix benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

.